Een verjaardag. De verteller rijdt vol tegenzin naar de tweeëntachtigste verjaardag van zijn vader. Zijn moeder, die slecht ter been is, klaagt en moppert, haar man zorgt vriendelijk en geduldig, vrolijk zelfs, voor het huishouden. Hij heeft ouderwetse erwtensoep gekookt, die het drietal opeet nadat de verjaardagsvisite is vertrokken. Die visite was een kwelling voor de verteller, vooral vanwege een opdringerige oom, en het bezoek van de burgemeester aan wie de vader voor de zoveelste keer het verhaal van zijn leven als socialist vertelt. Zijn moeder wil aanvankelijk niet eten, maar aan tafel eet ze ook nog op wat haar zoon overlaat. Een kort moment zijn de ouders lief en dankbaar tegen elkaar. De verteller wil niet blijven slapen en met een smoesje over drukke werkzaamheden vertrekt hij naar Amsterdam.
Twee Vorstinnen En Een Vorst (19
Een oudere man blikt terug op zijn jeugd als jongetje dat aan het begin van deze eeuw in Vlissingen opgroeit tussen een radicale, anarchistische moeder en een mooie, sexbeluste tante, die hem inwijdt in de liefde. Wanneer hij ziet dat zijn twee vrouwen nauwelijks verschillen, wendt hij zich van beide af.
Gebaseerd op twee verhalen van uitgever Geert van Oirschot. Niet goed door elkaar verweven, waardoor de lijn Kitty Courbois en de lijn Linda van Dijck wat los van elkaar blijven. Het vlaamse joch dat kort daarvoor heel goed was in een vlaamse film [De Witte] had voor deze film niet de goeie uitstraling. Zijn scènes met Linda werken niet. Resultaat : matige film met hier en daar een aardig moment.
De meeste scenes komen volgens mij uit het boek waar de titel naar verwijst en daar hadden ze het beter bij kunnen laten want zo was het al fragmentarisch genoeg. Het lijkt me dat de hoofdpersoon Louis in 'Mijn tante Coletta' ouder moet zijn dan in 'Twee Vorstinnen en een vorst'. In de film is hij bijna 16 en komt daardoor heel kinderachtig over als hij in de setting geplaatst wordt van het ouderlijk huis, de avonturen met zijn moeder en de pesterijen op school. Hij zegt niets en laat zich alles welgevallen. Komt niet erg geloofwaardig over voor een 16-jarige.
Ja, oké, het is geen topfilm. Het scenario rammelt, de twee verhaallijnen schuren te veel, dat leeftijdsverschil van Eric Clerckx lijkt me inderdaad niet helemaal te kloppen (goed gezien van mjd). Ik vond hem ook wel erg passief voor een 16-jarige. Maar het speelt wel in de jaren twintig van de vorige eeuw, voor zover in kan beoordelen (heb de boeken niet gelezen), toen waren ze er iets minder snel bij dan tegenwoordig.
Nou ja, daar noem je ook wel twee toppers , zeg.... Eigenlijk al net zo saai als deze film. Daarin heb je wel gelijk. Ook (historische) genrefilms. Maar voor iets spannends en eigentijds kreeg ze geen kans, toch?
De Bataafse Republiek wordt in 1806 het Koninkrijk Holland. De latere Koning Willem I (1772-1843) is de oudste zoon van Prins Willem V. Hij bestuurt vanaf 1802 de Duitse vorstendommen Fulda en Corvey die hij als compensatie van Napoleon Bonaparte had gekregen voor het verlies van de Nederlandse domeinen in 1795. Deze vorstendommen raakt hij in 1806 weer kwijt als hij in een nieuwe oorlog tegen Napoleon Pruisen steunt.
Starring: Helena Ramos, Romeu de Freitas, Vanessa Alves, Andre Loureiro, Alvamar TaddeiDescription: Woman has to choose between being a prostitute or posing nude for a painter, in order to finance an expensive surgery for her son, his only chance to survive.
"Tja, Jezus, als ik al die verhalen ga vertellen ", zei uitgever Geert van Oorschot dertien jaar geleden in een interview, doelend op zijn veelbewogen kinderjaren. Inmiddels is hij begonnen "al die verhalen" onder het pseudoniem R. J. Peskens op te schrijven. Resultaat: twee boeken binnen één jaar, de verhalenbundel Twee vorstinnen en een vorst en de zojuist verschenen roman Mjn tante Coleta, die in zekere zin een vervolg is op enkele verhalen uit ht eerste boek. Deze verhalen deden zeer autobiografisch aan en ik was dan ook niet verrast toen ik merkte dat mijn tante Coleta zich afspeelt in hetzelfde Zeeuwse dorp, in hetzelfde proletarische milieu waarin Peskens ons ook weer met dezelfde personen confronteert. De moeder is nog even anarchistisch en eigenzinnig en de vader, die het inmiddels tot gemeenteraadslid voor de SDAP heeft gebracht, is nog altijd een goeiige sul. De grootmoeder, "die nooit iets vroeg of wilde weten", fungeert nog steeds als veilig toevluchtsoord en de zusters, waarover we ook in deze roman niets gewaar worden, komen af en toe weer als overbodige figuranten giechelend of huilend op. De ik-figuur is uitgegroeid tot een vijftien -jarige middelbare -scholier. Nieuw is de excentrieke tante Coleta, dochter van de "Zeedijkzigeuners ", met roodgeverfde teennagels en doorzichte truien.. Ze is 19 en pas getrouwd met de saaie oom Piet, tot schande van de familie, want de mooie Coleta heeft een slechte naam. (Coleta deugt niet, zei moeder, die zit achter de kerels aan.) Ze heeft iets van een zeemeermin, niet alleen om de overgave waarmee ze zich tot laat in de herfst naakt in zee stort maar ook omdat ze tegelijk verlokkelijk en gevaarlijk is en ze zich in haar huwelijk als een vis op het droge voelt.
In een van zijn dromen haalt de ik-figuur zijn tante en zijn moeder door elkaar en naarmate de contacten met Coleta intensiever worden, voelt hij, hoe hij langzaam maar zeker van zijn moeder vervreemdt: De liefde voor Coleta trok mij van mijn moeder vandaan. Ik kwam in de grootste verwarring toen ik mij begon af te vragen, of ik eigenlijk wel van mijn moeder hield. Als de twee vrouwen toenadering tot elkaar zoeken en dan ook nog vriendschap sluiten, is er voor hem geen plaats meer. (We kunnen je moeder niet langer bedriegen, zei ze).
Geen van de personen, hoe onalledaags ze ook mogen zijn, laat zich ooit van een onverwachte kant zien. De karakters zijn simpel, rechtlijnig, ongecompliceerd, of zoals bij de ik-figuur, uiterst vaag. We zien alleen dat hij tussen twee vrouwen in de knel komt. Maar wat is het eigenfijk voor een jongen? Verlegen? Uitbundig? We komen er niet achter. 2ff7e9595c
留言